‘’СИВАЦ СЕЛО У ЧЕТИРИ РЕДА ИЗДАЛЕКА НА ВАРОШ ИЗГЛЕДА” 

“SIVAC VILLAGE IN 4 ROWS FROM A DISTANCE IT LOOKS LIKE A TOWN”

 

Овај сликовити  бећарац,који се од давнинапева, говори нам да се ради о великом месту. И заиста, Сивац је једно од највећих села  са преко десет хиљада становника,смештено између “слатке Црвенке” и боемског Сомбора, густо посејано на падинама  телечке висоравни. Поред дивних људи, углавном пољопривредно оријентисаних, Сивац красе  и три цркве и Дом културе, који као светионик привлачи бројне заљубљенике у песму,игру,глуму и свирку.

sivac_1
Фолклорни ансамбл Дома културе траје већ пола века,а његови наступи и успеси као ниска бисера ређају се до данашњих дана.Од дечје до изворне групе,мушке и женске певачке групе,солиста,инструменталиста до оркестра са традиционалним инструментима-гајдама,фрулом,самицом,тапаном и тамбурама-сви заједно на једином путу чувања традиција и обичаја српског народа.

orkestar_2

О успеху деце и омладине ансамбла сведоче бројне дипломе из покрајинских и националних такмичења које нам дају за право да кажемо: „Ми увек међу најбољима“.

folklor_3

Сваког 6. јула већ дуги низ година окупљамо се око “ИВАЊСКОГ ЦВЕЋА” фестивала,који је постао баштиник војвођанских Срба староседелаца. Сремци,банаћани и бачвани показују шта су сачували од заборава,све се то бележи,фотографише и снима,а наша војвођанска башта све је већа и шаренија.

ivanjsko_cvece_4

1985. године добили смо највећу награду Републике Србије у области културе-ВУКОВУ НАГРАДУ. Она нас и данас,обавезује и подстиче.

kud_5