Svetionik u ravnici

„SIVAC SELO U ČETIRI REDA IZDALEKA NA VAROŠ IZGLEDA“

         Ovaj slikoviti bećarac, koji se od davnina peva, govori nam da se radi o velikom mestu. I zaista, Sivac je jedno od najvećih sela sa oko deset hiljada stanovnika, smešteno između „slatke Crvenke“ i boemskog Sombora, gusto posejano na padinama telečke visoravni. Pored  divnih ljudi, uglavnom poljoprivredno orijentisanih, Sivac krase i tri crkve i Dom kulture, koji kao svetionik privlači brojne zaljubljenike u glumu, pesmu, igru i svirku.

Folklorni ansambl Doma kulture traje već pola veka, a njegovi nastupi i uspesi kao niska bisera ređaju se do današnjih dana. Od dečje do izvorne grupe, muške i ženske grupe, pevačko-igračko-glumačke družine „Bačvani“, solista, instrumentalista do orkestra sa tradicionalnim instrumentima – gajdama, frulom, samicom, tapanom i tamburama – svi zajedno na jedinom putu čuvanja tradicija i običaja srpskog naroda.

Ono po čemu se Sivac prepoznaje, a vezano je za kulturu, svakako su i dva Festivala, koji traju već mnogo godina. Prvi je FAMUS (Festival akustičarske muzike u Sivcu), pravi amaterski biser koji je nastao 1977. godine, a traje i danas. On okuplja i promoviše mlade stvaraoce i podstiče ih u svojim prvim koracima na dalju aktivnost iz oblasti akustičarske muzike. Drugi, nastao 1999. godine, čuva tradiciju vojvođanskih Srba starosedelaca. To je „Ivanjsko cveće“. Svakog šestog jula, već dugi niz godina okupljamo se oko ovog jedinstvenog Festivala, koji je postao baštinik vojvođanskih Srba starosedelaca. Sremci, Banaćani i Bačvani tu pokazuju šta su sačuvali od zaborava, sve se to beleži, fotografiše i snima, a naša vojvođanska bašta je sve veća i šarenija. U konkurenciji stotinak seoskih priredbi, naš Festival je 2010. godine u okviru manifestacije „Rogalj“ dobio Zlatnu plaketu. Listovi „Dnevnik“ i „Gazdinstvo“, i njihovi urednici i čitaoci, prepoznali su vrednost i značaj postojanja ovakvog Festivala i dodelili mu prestižnu nagradu.

Ove godine Dom kulture je iznedrio i nešto  sasvim novo na kulturnoj sceni naše opštine –rođen je Festival smeha. Prepuna sala orila se od smeha,  a komentari tv  gledalaca (TV „Sreće“ i Kulska televizija) daju nam za pravo da nastavimo dalje. Eto nam igara, a biće, valjda, i hleba.

Dramska sekcija „Velimir Sandić-Veljko“, Doma kulture Sivac, ima nekoliko kvalitetnih predstava, koje su obišle mnoga mesta širom Vojvodine i Srbije („Klaustrofobična komedija“, „Advokat Patlen“, „Kovači“, „Gospođa ministarka“…). Ali na prvom mestu je svakako, komedija „Voz“, koja govori o sukobu mentaliteta kolonista iz Crne Gore i meštana Sivca. Ova životna priča dovodi do suza od smeha gledaoce u prepunim salama. Predstava je putem kaseta, a zatim i DVD zapisa odavno otišla izvan granica naše zemlje. Jedna od poslednjih predstava je „Gospođa ministarka“, koja je posle više godina po prvi put okupila velik ansambl i stvorila mogućnost, za velike (po broju glumaca) projekte koji su sledili.

U selu, u kojem, nažalost, skoro ništa ne radi, Dom kulture Sivac može se pohvaliti izuzetnim rezultatima u svim segmentima amaterskog stvaralaštva – folklornom, dramskom i muzičkom, i svrstava ga u red najuspešnijih Domova kulture u Vojvodini i Srbiji. 1985. Godine, Dom kulture iz Sivca, dobio je najveću nagradu u oblasti kulture – VUKOVU NAGRADU, koja ih i danas obavezuje i podstiče. Svega ovog ne bi bilo, da nije stvoren tim zaposlenih u kom svi rade, po potrebi, skoro sve – glume, sviraju, pevaju, igraju… Goran Janjuš, Zlata  Purić,  Gordana Mandić, Dušanka Stijepović, Stojan Vorkapić , Mira Petrevski i Maksim Mudrinić. Oni predvode i pravu armiju amatera, njih oko 300, čuvajući tradiciju i podižući kulturni nivo u svojoj sredini., a i šire.

Autor teksta     Maksim Mudrinić